1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Een Nul-op-de-meter (NOM) woning en EPC 0, wat houdt dit nu eigenlijk in?

Een Nul-op-de-meter (NOM) woning, wat houdt dit nu eigenlijk in? EPC 0, energieneutraal, Nul-op-de-meter, je ziet diverse termen voorbij komen. Gerald de Jong, nieuwbouwspecialist bij Van Ekeren Kuiper, vat kort samen wat een NOM woning is en waaraan deze woningen moeten voldoen. "wij hebben diverse energiezuinige nieuwbouwprojecten in de verkoop, die een boel energie-voordelen bieden", aldus Gerald.

Een Nul-op-de-meter (NOM) woning en EPC 0, wat houdt dit nu eigenlijk in?

Wat is een Nul op de meter (NOM) woning?
"Een Nul op de Meter woning heeft op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. Het gaat hierbij om alle energieverbruiken die op de energiemeter(s) in de woning zichtbaar zijn. Bij Nul op de Meter wordt dus gerekend met het totale energieverbruik (gebouwgebonden plus gebruikersgebonden energieverbruik) min de opbrengst van lokale duurzame bronnen, uitgaande van standaard klimaatcondities zoals die gelden in Nederland en uitgaande van een gemiddeld gebruik van de woning door de bewoners, zoals vastgelegd in Nederlandse normen."

Welke zaken vallen onder een NOM Woning?
Onderstaande zaken vallen onder een NOM woning:

  • Een isolatiepakket met een Rc-waarde van minimaal 5 of 6;
  • Toepassing van drievoudig glas;
  • Goed tot zeer goed luchtdicht zijn van de woning;
  • Toepassing van zonnepanelen;
  • Verwarming door middel van een elektrische warmtepomp en lagere temperatuurverwarming;
  • Vloerverwarming;
  • Mechanische verwarming eventueel in combinatie met warmterugwinning.

Wat is het verschil tussen een NOM woning en een energieneutrale (EPC 0) woning? 
Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0, wat energieneutraal betekent. Een Nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.

Gebouwgebonden of gebruikersgebonden
Het is eerst belangrijk om te weten wat het verschil is tussen gebouwgebonden en gebruikersgebonden energiegebruik.

  • Gebouwgebonden energiegebruik is het energiegebruik dat direct afhankelijk is van hoe de woning is gebouwd en welke installaties aanwezig zijn, bijvoorbeeld voor verwarming en ventilatie. Dit gebruik wordt gemeten met de Energie Prestatie Coëfficient (EPC). Hoe lager de EPC, hoe beter.
  • Gebruikersgebonden energiegebruik is het energiegebruik door apparaten die de bewoners zelf meenemen in het gebouw. Bijvoorbeeld wasmachine, koelkast en computer.

Wat kun je extra lenen voor energiezuinige investeringen?
Je kunt maximaal € 25.000 lenen voor een NOM woning indien een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar is afgegeven. Vanaf 1 januari 2019 komt de eis van een energieprestatiegarantie voor een woning met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van nul of lager te vervallen. Je kunt per voornoemde datum € 15.000 extra lenen.

Zijn er energiezuinige nieuwbouwprojecten die op korte termijn worden uitgegeven?
"Geregeld hebben wij energiezuinige nieuwbouwprojecten in de verkoop. Gisteren is de start de verkoop van 24 appartementen en 12 Kristalwoningen welke komen te liggen in Kristalpark in de nieuwbouwwijk de Broekgraaf te Leerdam. In Kristalpark wordt een EPC 0 garantie afgegeven".


Links het appartementencomplex met 24 appartementen en aansluitend rechts de 12 Parkwoningen.
Meer weten?

"Laten we, onder het genot van een goeie bak koffie,  je vrijblijvend informeren en samen van gedachten wisselen. Neem contact met ons op."
 

Contact