Het kabinet trekt €38 miljoen uit om de woningbouw verder te stimuleren. Dat werd bekendgemaakt tijdens de presentatie van het nieuwe regeringsbeleid op Prinsjesdag. Ook wordt, volgens het nieuwe Belastingplan, de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd.
Veel mensen hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning. De komende jaren zijn er jaarlijks zo’n 75.000 woningen extra nodig. Het kabinet is met gemeenten, provincies en andere partijen afspraken aan het maken over het versnellen van de bouwproductie. Onder andere voor bouwprojecten wordt het door een wetswijziging makkelijker om bij wijze van experiment af te wijken van knellende regels. Ook kunnen procedures rond bouwvergunningen verkort worden. Dit levert tijdswinst op.
Oude bedrijventerreinen, maar bijvoorbeeld ook oude havengebieden liggen vaak op aantrekkelijke locaties die ook geschikt zijn voor woningbouw. Het kabinet trekt 38 miljoen uit om woningbouw in dergelijke gebieden te stimuleren. Ze pakken knelpunten bij hypotheekverstrekking voor starters en ouderen aan.
Huurwoningen
Naar huurwoningen in het middensegment is ook veel vraag. Het kabinet maakt afspraken over meer aanbod. Voor woningcorporaties wordt het gemakkelijker om middenhuurwoningen te realiseren. Woningcorporaties spelen een belangrijke rol bij het realiseren van betaalbare woningen. Het kabinet helpt hen daarbij. De verhuurderbijdrage die zij moeten afdragen wordt met 100 miljoen euro verlaagd.
Duurzaamheid
Verder kunnen corporaties een korting krijgen op de heffing als ze duurzame investeringen doen. Daarvoor is ook 100 miljoen euro beschikbaar. Het Nationaal Energiebespaarfonds dat aan woningeigenaren voor energiebesparing leningen met een lage rente verstrekt, wordt verder verbeterd. Er komt meer geld in het fonds en er wordt bekeken hoe aan VvE’s leningen met een langere looptijd verstrekt kunnen worden. Dit stimuleert grotere investeringen in energiebesparing.
Het kabinet zet in op een aardgasvrij Nederland. Tegen het eind van de kabinetsperiode moeten jaarlijks 30.000 tot 50.000 woningen aardgasvrij worden gemaakt. Het kabinet draagt voor ongeveer 20 gemeenten bij aan pilots waarmee een hele wijk aardsgasvrij wordt gemaakt. De pilots moeten kennis opleveren voor het aardgasvrij maken van alle wijken in Nederland.
Met de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) zoeken we evenwicht tussen ruimtelijke prioriteiten rond woningbouw, landbouw, energieopwekking, mobiliteit, natuur en water, duurzame landbouw en bescherming van open ruimten zoals het Groene Hart, de Waddenzee en de Veluwe. Bovendien verankert de NOVI het ruimtelijk perspectief op vitaal en leefbaar houden van krimpregio’s inclusief het Groninger aardbevingsgebied. De nieuwe omgevingswet maakt de regels eenvoudiger, biedt ruimte aan ontwikkeling en beschermt de leefomgeving. Gezamenlijk wordt goed gekeken waar de woningen, vanuit meerdere belangen, gebouwd kunnen worden.
Hypotheekrenteaftrek
De vereenvoudiging van het schijvenstelsel voor de inkomstenbelasting gaat samen met een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, schrijft Business Insider. Dat staat in het Belastingplan dat het kabinet gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor 2019 geldt nog dat de rente aftrekbaar is tegen een tarief van maximaal 49 procent – dat is een half procentpunt minder dan in 2018.
Maar vanaf 2020 gaat het tarief met 3 procentpunt per jaar omlaag, totdat in 2023 het niveau van het belastingtarief van de eerste schijf is bereikt (37,05 procent). Dat kan verrassingen voor huiseigenaren opleveren, staat in het Belastingplan, maar om de nationale hypotheekschuld te verkleinen vindt het kabinet de maatregel toch nodig. Het geld dat overblijft doordat de aftrek minder is, wordt gebruikt om het eigenwoningforfait te verlagen.