1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Mag ik je energielabel even zien?

Weet je dat alle kantoren in 2023 minimaal moeten zijn voorzien van energielabel C?

Mag ik je energielabel even zien?
Bij oplevering, verkoop en verhuur van utiliteitsgebouwen dient de eigenaar te beschikken over een geldig energielabel. Het komt nogal eens voor dat de eigenaar van een kantoorpand het energielabel van het pand niet aan mij kan overleggen.
 
Verwacht wordt dat ieder kantoor* groter dan 100m2 in 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of lager (= zuiniger).
 


Energieindex
 
De onderstaande gebouwen zijn uitgezonderd van de verplichting:
  • Kantoor(ruimte) gebruikt als nevenfunctie (< 50% van het gebruiksoppervlak heeft een kantoorfunctie);
  • Monumenten zoals bedoeld in de Monumentenwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Beschermde stads- en dorpsgezichten behoren hier niet toe;
  • Binnen 2 jaar te slopen/transformeren/onteigenen panden.

 

Wat kun je nu al doen?

Via www.ep-online.nl kun je nagaan of er voor je kantoorpand al een energielabel bekend is.
 
Is er geen energielabel bekend c.q. beschikbaar dan kun je een energielabel door een gecertificeerd energieadviseur, ook wel EPA-U adviseur genoemd, laten opmaken. De ‘U’ staat voor utiliteit en ‘EPA’ voor energieprestatieadvies.
 
Voldoet het energielabel niet aan de voornoemde eis dan kun je de toekomstige label C-verplichting zoveel mogelijk inpassen in ‘natuurlijke’ onderhoudsmomenten. Mogelijk kun je gebruik maken van de bestaande subsidieregelingen zoals de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA), de Investeringssubsidie duurzame energie voor zonneboiler, warmtepompen en biomassaketels (ISDE) en de Stimulering duurzame energieproductie (SDE+).
 
Je kunt nu al energiebesparende maatregelen treffen zoals het isoleren of het vervangen van het dak, vervangen van de gevelbeglazing en plaatsing van zonnepanelen. Denk aan technische maatregelen als het gaat om de gebouw gebonden installaties: HVAC-systemen en verlichting. Uiteraard zijn ook organisatorische maatregelen mogelijk gericht op een optimale kantoorbezetting, de schoonmaak verplaatsen naar overdag en de openingstijden van het gebouw scherper te stellen.
 
Uiteraard zal ik bij het taxeren van een kantoorpand in de toekomst rekening moeten houden met de voornoemde eis. De taxatiewaarde van een kantoorpand zal lager uitvallen indien de investeringen om te komen tot een energielabel C niet tijdig worden uitgevoerd.
 
De nieuwe wetgeving wordt in het Bouwbesluit opgenomen. Gebouwen die per 1 januari 2023 niet voldoen aan de label C-verplichting mogen niet meer als kantoor worden gebruikt.
 
Ik kan mij voorstellen dat je naar aanleiding van deze blog vragen hebt. Uiteraard sta ik voor je klaar om je van  advies te voorzien en je met raad en daad bij te staan.
 
* Publieke als private gebouwen die volgens de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) een kantoorfunctie hebben.
Contact