1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Woning verhuren? Deze twee belangrijke wijzigingen in de Wet goed verhuurderschap moet je weten!

Een woning verhuren, daar komt best wat bij kijken. Van Ekeren Kuiper hecht veel waarde aan transparantie en eerlijkheid in de verhuurmarkt. Om duidelijkheid voor de huurder, verhuurder en verhuurbemiddelaar te creëren in het hele proces, is per 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap van ingegaan. In deze wet staan duidelijke richtlijnen, voor zowel huurders als verhuurders, waardoor misstanden worden voorkomen en positie van de huurder versterkt wordt.

Woning verhuren? Deze twee belangrijke wijzigingen in de Wet goed verhuurderschap moet je weten!

Wat houdt de Wet goed verhuurderschap In?

Sinds de ingang op 1 juli 2023 zorgt de Wet goed verhuurderschap voor helderheid voor alle partijen rondom het huren en verhuren van reguliere woonruimte en verblijfsruimte voor arbeidsmigranten. In de wet zijn verschillende punten opgenomen waaraan de verhuurder en verhuurbemiddelaar zich moeten houden, hieronder benoemen we deze punten kort:

  • Borg: Er mag maximaal 2 maanden kale huur als borg gevraagd worden.
  • Bemiddelingskosten: Deze kosten zijn voor de verhuurder als deze de bemiddelaar heeft ingeschakeld.
  • Huurovereenkomst: Deze moet schriftelijk vastgelegd worden.
  • Rechten en plichten van de huurder: De huurder ontvangt de informatie over zijn rechten en plichten schriftelijk.
  • Servicekosten: Er worden alleen gemaakte kosten berekend en er wordt jaarlijks een overzicht gestuurd aan de huurder.
  • Verhuurvergunning: De verhuurder en/of verhuurbemiddelaar checkt bij de gemeente of deze nodig is en de verhuurder vraagt deze indien nodig aan.
  • Intimideren en discrimineren: De verhuurder en/of verhuurbemiddelaar zorgt dat intimideren en discrimineren wordt voorkomen én tegengegaan.
  • Verhuur aan arbeidsmigranten: In het geval van verhuur aan arbeidsmigranten staan huur- en arbeidsovereenkomst los van elkaar. Huurders ontvangen hun rechten en plichten schriftelijk in die taal die zij goed begrijpen en machtig zijn.

Door deze gedragsregels wordt de huurder beter beschermd en kan deze, als de regels niet gevolgd worden, klachten indienen. Het is voor de verhuurders duidelijk welke regels voor hen gelden bij het verhuren van woon- en/of verblijfsruimten. De gemeente zorgt voor het handhaven van deze regels, hiervoor hebben zij onder andere een meldpunt opengesteld voor klachten en kunnen ze verhuurvergunningen instellen. Met alle regels uit de Wet goed verhuurderschap is een eerlijke en transparante huurmarkt veel beter mogelijk én is deze goed te handhaven.

Nieuwe Regels in 2024

Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels toegevoegd, zo komt de Wet vaste huurcontracten erbij. Dit houdt in dat huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm gaan worden en alleen in specifieke (uitzonderings)gevallen kunnen tijdelijke huurcontracten aangeboden worden met een maximum van twee jaar. Denk hierbij aan studenten, maar ook mensen die hun woning tijdelijk moeten verlaten vanwege bijvoorbeeld een renovatie of personen in een sociale noodsituatie. Meer over deze wet kun je lezen op Volkshuisvesting Nederland.

Bestaande tijdelijke huurcontracten die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten veranderen niet. Deze contracten blijven geldig tot de afgesproken einddatum en bij verlenging van het contract wordt deze omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd.

Aan de bestaande Wet goed verhuurderschap worden extra regels toegevoegd. Deze richten zich onder andere op verbeterde informatievoorziening aan huurders en striktere controlemechanismen voor gemeenten om ongewenst verhuurgedrag aan te pakken. Hierdoor is de huurder nog beter geïnformeerd over zijn rechten en plichten en is duidelijk waar hij terecht kan voor klachten. Voor meer informatie over deze wetten kun je terecht op Volkshuisvesting Nederland.

Onze rol als verhuurbemiddelaar

Bij Van Ekeren Kuiper doorlopen we alle stappen om zo goed mogelijk de wet goed verhuurderschap na te leven. Wij zorgen voor volledige en tijdige informatieverstrekking aan zowel huurders als verhuurders. Daarnaast selecteren wij zorgvuldig potentiële huurders, zodat de verhuurder een contract kan sluiten met een betrouwbare huurder.

Wij staan klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het verhuurproces. Heb je vragen over de Wet goed verhuurderschap of onze diensten? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we voor een eerlijke en transparante huurmarkt.

Contact